Current Affairs February 19, 2019

1. Name the 1st woman to climb Agasthyarkoodam peak in Kerala ?

         1) Dhanya Sanal K
         2) Krushnaa Patil
         3) Premlata Agarwal
         4) Arunima Sinha
         5) None of these

Answer – 2 ) Dhanya Sanal K

Explanation:  The 1st woman to climb Agasthyarkoodam peak in Kerala is Bureaucrat Dhanya Sanal K. . Agasthya is considered as the father of Tamil language and the Malayalam language is said to be born from him. Agasthyarkoodam peak is a 1868 metre high mountain peak within Neyyar Wildlife Sanctuary in Kerala. There was an unofficial ban for women to trek the peak which was swept aside by Kerala High Court.

2. In birmingham indoor grand prix, _____________ broke the 22 year-old indoor world record in 1,500 meters.

        1) Bernard Lagat
        2) Yomif Kejelcha
        3) Samuel Tefera
        4) Mo Farah
        5) None of these

Answer – 3 ) Samuel Tefera

Explanation: Samuel Tefera, Ethopian teenager broke the 22 year old men’s indoor world record in 1,500 metres. He broke the record by finishing the race in 3 minutes, 31.04 seconds at the Birmingham Indoor Grand Prix.

3. Name the 2nd biggest country that supplies oil to India ?

         1) Saudi Arabia
         2) Iran
         3) UAE
         4) Venezuela
         5) None of these

Answer – 1 ) Saudi Arabia

Explanation: After Iraq, Saudi Arabia is the 2nd biggest oil supplier to India.

4. Which Cricket team won the 2019 Irani Cup ?

         1) Karnataka
         2) Mumbai
         3) Rest of India
         4) Vidarbha
         5) None of these

Answer – ) Vidarbha

Explanation: Vidarbha cricket team who is Ranji Champions won the 2019 Irani Cup by defeating Rest of India in Nagpur. Vidarbha captain Faiz Fazal announced that the entire prize money will be donated to the families of CRPF personnel matyred in Pulwama terror attack. Vidarbha is the 3rd team to clinch 2 Irani Cup titles in a row.

5. Where was the 40th International Annual Desert Festival held ?

         1) Jaisalmer
         2) Jaipur
         3) Varanasi
         4) Udaipur
         5) None of these

Answer – ) Jaisalmer

Explanation: In Jaisalmer, the 40th International Annual Desert Festival held on the sand dune with thousands of tourists participating in colourful event. It had interesting events like Mr. Desert and Ms. Moomal competitions, mustache competitions, turban tying, musical and cultural performances. The 3-day festivalM C Mary Kom, which exhibits the rich cultural heritage of the desert state, commenced with a colourful procession from Gadsisar lake fort.

6. Among these who is the new Brand Ambassador of PUMA ?

         1) PV Sindhu
         2) Saina Nehwal
         3) M C Mary Kom
         4) Mithali Raj
         5) None of these

Answer – ) M C Mary Kom

Explanation: M C Mary Kom, 6 time world champion has been appointed as the new ambassador of PUMA, German sports and lifestyle on 18th Februqary 2019. Mary Kom will steer brand’s advertising campaign #DoYou that aims to motivate women across the nation to be strong and accomplish their goals.

7. Which Cricket player announced the retirement from ODI after the World Cup in 2019 ?

         1) Kieron Pollard
         2) Chris Gayle
         3) Keemo Paul
         4) Reoymon Refer
         5) None of these

Answer – ) Chris Gayle

Explanation: After World Cup 2019, West Indian Batsman Chris Gayle has announced that he will retire from the ODI (One Day Internationals).

8. ______________ was conferred with 1st ever “Football Ratna” by Football Delhi.

         1) Gurpreet Singh Sandhu
         2) Sunil Chhetri
         3) Subrata Pal
         4) Bhaichung Bhutia
         5) None of these

Answer – ) Sunil Chhetri

Explanation: Sunil Chhetri was conferred with the 1st-ever “Football Ratna” by Football Delhi, the State Association governing the sport in Delhi. He was the all-time leading scorer for India in International football. He is popularly known as Captain Fantastic.

9. In Rajasthan, ____________________ conducted mega exercise “Vayu Shakti” in Pokhran.

         1) Indian Navy
         2) Indian Coast Guard
         3) Indian Air Force
         4) Indian Army
         5) None of these

Answer – ) Indian Air Force

Explanation: Indian Air Force conducted mega exercise ‘Vayu Shakti’ in Pokhran, Rajasthan. The honorary group captain of the IAF, Sachin Tendulkar was present during the exercise. For the first time, the Advanced Light Helicopter (ALP) and the Akash surface-to-air missile were deployed in the military exercise. MiG-29 fighter jet also participated in the exercise.

10. In which city, the 1st phase of the River Front Development project was inaugurated by PM Modi ?

         1) Muzaffarpur
         2) Gaya
         3) Nalanda
         4) Patna
         5) None of these

Answer – ) Patna

Explanation: At Patna, PM Narendra Modi inaugurated the first phase of the River Front Development and the Patna City Gas Distribution Project(CGD). He inaugurated the City Gas Distribution (CGD) network in Patna and first phase of the Jagdishpur – Haldia & Bokaro – Dhamra Natural Gas Pipeline Project (JHBDPL), popularly known as ‘Pradhan Mantri Urja Ganga‘.