Current Affairs February 13, 2019

1. Which US-based virtual search start-up company was acquired by Facebook to boost AI capabilities ?

         1) GrokStyle
         2) Balsamiq
         3) Avocent
         4) Buffer
         5) None of these

Answer – 1 ) GrokStyle

Explanation:  GrokStyle, a US based virtual search start-up was acquired by Facebook in an attempt to enable users shop better using Artificial Intelligence (AI) capabilities at an undisclosed amount.

2. Mention the theme of National Productivity day ?

        1) Production for wealthier Nation
        2) Circular Economy for Productivity and Sustainability
        3) Production and Sustained Economy
        4) Revised Economy for enhancing Productivity
        5) None of these

Answer – 2 ) Circular Economy for Productivity and Sustainability

Explanation: The theme of this year’s National Productivity Day is “Circular Economy for Productivity and Sustainability”. NPC is celebrating National Productivity Week from 12th Feb to 18th Feb, 2019. National Productivity Council (NPC) has commemorated its 61st Foundation Day as Productivity Day.

3. What does the term Blue Flame Revolution refers ?

         1) Wind Energy
         2) Solar Energy
         3) Liquid Petroleum Gas
         4) Petrol
         5) None of these

Answer – 3 ) Liquid Petroleum Gas

Explanation: The Blue Flame Revolution term is said by Indian PM Modi while speaking in Petrotech conference. It refers blue flame which can be seen when we light LPG gas burner.

4. Mention the theme of International Day of Women and Girls in Science 2019 ?

         1) Gender Equality and Parity in Science for Peace and Development
         2) Transforming the World: Parity for All
         3) Women’s participation in policy-making processes
         4) Investment in Women and Girls in Science for Inclusive Green Growth
         5) None of these

Answer – ) Investment in Women and Girls in Science for Inclusive Green Growth

Explanation: The theme is “Investment in Women and Girls in Science for Inclusive Green Growth”. Every year on February 11th the International Day of Women and Girls in Science is celebrated to promote full and equal access to and participation in science for women and girls.

5. Name the ambassador of India to the Republic of Marshall Islands ?

         1) Sanjay Kumar Verma
         2) Nirupama Rao
         3) Sanjay Kumar Verma
         4) Vijay Keshav Gokhale
         5) None of these

Answer – ) Sanjay Kumar Verma

Explanation: Sanjay Kumar Verma, IFS 1998 who is present Ambassador of India to Japan has been authorized as next Ambassador of India to the Republic of Marshall Islands with residence in Tokyo.

6. With which country does India signed a letter of intent for combating Marine pollution ?

         1) Denmark
         2) Norway
         3) China
         4) Japan
         5) None of these

Answer – ) Norway

Explanation: On February 11, 2019, India signed a letter of intent with Norway to fight marine pollution. It establishes the India-Norway Marine Pollution Initiative.Ministry of Environment, Forests and Climate Change (MoEFCC) signed the letter establishing the initiative with the Norwegian Ministry of Foreign Affairs.

7. In which city the Swachh Shakti-2019 award ceremony was conducted ?

         1) Kurukshetra
         2) Chandigarh
         3) Hyderabad
         4) Delhi
         5) None of these

Answer – ) Kurukshetra

Explanation: Swachh Shakti 2019 is a national event was held at Kurukshetra in Haryana. It was organized by the Ministry of Drinking Water and Sanitation in association with government of Haryana.

8. The 1st ever Annual Conference of Media Units was organized by _________________.

         1) Ministry of Electronics and Information Technology
         2) Ministry of Science and Technology
         3) Ministry of Human Resource Development
         4) Ministry of Information & Broadcasting
         5) None of these

Answer – ) Ministry of Information & Broadcasting

Explanation: The Union Ministry of Information & Broadcasting organized the 1st ever Annual Conference of Media Units at Vigyan Bhawan in New Delhi. Through the Conference, the Ministry aims to strengthen synergy between the Media Units in order to ensure last mile delivery.

9. What is the theme of World Radio Day observed on 13 February ?

         1) Radio in Times of Emergency and Disaster
         2) Youth and Radio
         3) Dialogue, Tolerance and Peace
         4) Radio is You
         5) None of these

Answer – ) Dialogue, Tolerance and Peace

Explanation: The theme of World Radio Day 2019 is “Dialogue, Tolerance and Peace”. It is observed on 13th February by UNESCO all over the world. Radio informs, transforms and unites us. It brings together people and communities from all backgrounds to foster positive dialogue for change.

10. The Institute of Advanced Virology (IAV) was inaugurated by ______________.

         1) Mumbai,Maharashtra
         2) Thiruvananthapuram,Kerala
         3) Kolkata,West Bengal
         4) Chennai,Tamil Nadu
         5) None of these

Answer – ) Thiruvananthapuram,Kerala

Explanation: The Institute of Advanced Virology (IAV) was inaugurated by the Kerala CM Pinarayi Vijayan on 10th February 2019 in Bio 360 Life Sciences Park at Thonnakkal, Thriuvananthapuram. This institute is built with bio-safety level-3 facilities to detect virus like Nipah.