Current Affairs February 12, 2019

1. Name the 1st female driver to win the MRF challenge title ?

         1) Catie Munnings
         2) Alice Powell
         3) Carrie Schreiner
         4) Jamie Chadwick
         5) None of these

Answer – 4 ) Jamie Chadwick

Explanation:  Jamie Chadwick, 1st female driver to win MRF challenge title after scoring triple win in the final round in Chennai. She achieved six victories in the 15 race championship and came back from a large deficit to win in style at the final event. In August, Chadwick became the first woman to win a British F3 race.

2. On which day the World day of the Sick observed ?

        1) 11th February
        2) 8th February
        3) 10th February
        4) 9th February
        5) None of these

Answer – 1 ) 11th February

Explanation: World Day of the Sick was observed on 11th February 2019. World Day of the Sick was observed for the first time on 11th February 1993. World Day of the Sick was observed for the first time on 11th February 1993.

3. Who is elected as President of African Union for 2019 ?

         1) Omar Al-Bashir
         2) Alpha Condé
         3) Abdel Fattah el-Sisi
         4) Paul Kagame
         5) None of these

Answer – 3 ) Abdel Fattah el-Sisi

Explanation: On 10th February 2019, Abdel Fattah el-Sisi, President of Egypt has been elected as chairman of African Union at continental body’s summit in Ethopia.

4. In which state the Dikkibandi Stadium is located ?

         1) Arunachal Pradesh
         2) Mehalaya
         3) Nagaland
         4) Tripura
         5) None of these

Answer – ) Mehalaya

Explanation: The Dikkibandi stadium is located in Meghalaya. In earlier, Dikkibandi stadium was known as MP stadium and it is renamed by Meghalaya cabinet after former Lok Sabha Speaker Purno A Sangma.

5. ________________ entitled as Brand ambassador of Rajasthan Royals.

         1) Muttiah Muralitharan
         2) Sachin Tendulkar
         3) Michael Clarke
         4) Shane Warne
         5) None of these

Answer – ) Shane Warne

Explanation: Shane Warne, Australia spin legend was entitled as brand ambassador of Rajasthan Royals in IPL. The 11th edition of the IPL,had Shane Warne as Rajasthan Royals’s mentor. Shane Warne was the captain Rajasthan Royals for four seasons until 2011.

6. Which bank was penalized with Rs. 2 Crore for Flouting Norms by RBI ?

         1) Corporation Bank
         2) Indian Bank
         3) Union Bank of India
         4) State Bank of India
         5) None of these

Answer – ) Corporation Bank

Explanation: Corporation Bank was penalized with Rs. 2 Crore by RBI due to some lapses in monitoring of end use of funds and exchange of information with other banks.

7. In 9th Senior National Men’s Hockey Championship 2019, which team won the title ?

         1) Punjab
         2) Railway Sports Promotion Board
         3) Central Reserve Police Force
         4) Central Industrial Security Force
         5) None of these

Answer – ) Railway Sports Promotion Board

Explanation: Railway Sports Promotion Board won the title of 9th Senior National Men’s Hockey Championship by defeating the Punjab in finals in Gwalior.

8. The book “Law, Justice and Judicial Power – Justice P N Bhagwati’s Approach” was written by _______________.

         1) Soli J Sorabjee
         2) Shashi Tharoor
         3) Mool Chand Sharma
         4) Rupinder Singh Suri
         5) None of these

Answer – ) Mool Chand Sharma

Explanation: Professor (Dr.) Mool Chand Sharma wrote the book titled as “Law, Justice and Judicial Power – Justice P N Bhagwati’s Approach”. The 1st edition of this book was received by President and it is released by Chief Justice of India in Delhi.

9. In which place the 7th annual World Government Summit will be held ?

         1) Singapore
         2) Tokyo
         3) New York
         4) Dubai
         5) None of these

Answer – ) Dubai

Explanation: In Dubai, UAE, the 7th annual World Government Summit will be held. The World Government Summit is a global platform dedicated to shaping the future of governments worldwide. The World Government Summit is a forum dedicated to shaping the future of governments. The Summit is being attended by 4,000 decision-makers from 140 countries including heads of state, ministers and business leaders.

10. The Ministry of Textile and Central Silk Board launched a Mobile App named as _____________ during Surging Silk, Mega Event in New Delhi.

         1) e-cocoon
         2) e-textile
         3) e-yarn
         4) e-fabric
         5) None of these

Answer – ) e-cocoon

Explanation: A mobile application e-cocoon was launched during the Surging Silk, Mega Event to check the quality of silkworm seeds. It was organized by Ministry of Textiles and Central Silk Board held in New Delhi on 10th February 2019.