Current Affairs February 11, 2019

1. On which day the World Pulses Day is observed ?

         1) 9th February
         2) 8th February
         3) 10th February
         4) 11th February
         5) None of these

Answer –  ) 10th February

Explanation:  The World Pulses Day was observed on 10th February for the 1st time, a United Nations global event to celebrate pulses worldwide and continue the important gains made with the 2016 International Year of Pulses.

2. Name the city that included Hindi as its 3rd official language in High Court ?

        1) Amsterdam
        2) Abu Dhabi
        3) Pretoria
        4) Stockholm
        5) None of these

Answer – 2 ) Abu Dhabi

Explanation: In Abu Dhabi court system, Hindi is included as 3rd official language with a motive to improve access to justice for foreign workers. The other two official languages are Arabic and English.

3. Who conducted 1st gene editing inside the body ?

         1) All India Institute of Medical Sciences
         2) Apollo Healthcare
         3) Anglo – American Advanced Studies
         4) Sangamo Therapeutics
         5) None of these

Answer – 4 ) Sangamo Therapeutics

Explanation: The 1st gene editing inside the body was conducted by California based Sangamo Therapeutics. Scientists thinks they achieved the 1st gene editing inside the body, altering DNA in adults to try to treat a disease but it is unknown whether it will work or not.

4. In which organisation to set up an unified authority for regulating all financial services was approved by Union Cabinet ?

         1) IFSC
         2) IRDAI
         3) RBI
         4) SEBI
         5) None of these

Answer – ) IFSC

Explanation: The establishment of unified authority for regulating all financial services in International Financial Services Centres (IFSCs) in India was approved by Union Cabinet via IFSCs Authority Bill of 2019 recently. IFSC are regulated by multiple regulators — the RBI, SEBI and IRDAI.

5. In which location the Himalayan Cloud Observatory was set up ?

         1) Chittoor
         2) Tehri
         3) Hyderabad
         4) Aurangabad
         5) None of these

Answer – ) Tehri

Explanation: In Tehri district, the Himalayan Cloud Observatory was set up with a motive to forecast and monitor cloudburst incidents in the Himalayan region and help to minimise the damage. This is the second observatory in the country.

6. A new Doordarshan channel named _________ for Arunachal Pradesh was inaugurated by Indian PM.

         1) DD Mishi
         2) DD Nocte
         3) DD Mizo
         4) DD Arun Prabha
         5) None of these

Answer – ) DD Arun Prabha

Explanation: DD Arun Prabha, a new Doordarshan channel for Arunachal Pradesh was inaugurated by Indian PM on 9th February 2019.

7. Father Francois Laborde belongs which state who has been honoured with the France’s highest civilian honour ?

         1) Maharashtra
         2) Goa
         3) West Bengal
         4) Assam
         5) None of these

Answer – ) West Bengal

Explanation: Father Francois belongs to West Bengal who has been honoured with the Legion d’Honneur (Legion of Honour) the highest civilian award of France. This award is given for his recognition of his work for specially-abled children.

8. Which country approved to sell two of its advanced missile to India for an estimated cost of $190 million ?

         1) Russia
         2) France
         3) Germany
         4) U.S
         5) None of these

Answer – ) U.S

Explanation: India buys two advanced missile from US for Air India one. To purchase these two missile,in the interim budget Rs.1084 crores have allotted and these missiles are to be in India in the year end.

9. Name region declared as 3rd administrative division of Jammu and Kashmir ?

         1) Srinagar
         2) Ladakh
         3) Bandipora
         4) Udhampur
         5) None of these

Answer – ) Ladakh

Explanation: On Friday the Ladakh region is declared as 3rd administrative division of the Jammu & Kashmir by state government. The division will comprise Leh and Kargil districts, with Leh as the division’s headquarters.

10. In British Academy Film Awards (BAFTA) 2019, Which movie got Best Film Award ?

         1) The Kid who would be king
         2) Roma
         3) Bohemian Rhodesia
         4) The Favourite
         5) None of these

Answer – ) Roma

Explanation: On 10th February 2019, the Roma(Netflix film) got the Best Film award in British Academy Film Awards (BAFTA) 2019.