Current Affairs February 05, 2019

1. Who is the President of El Salvador ?

         1) Salvador Sanchez Ceren
         2) Alijaz Ramsay
         3) Nayib Bukele
         4) Theodre Jinchaz
         5) None of these

Answer – 3 ) Nayib Bukele

Explanation:  Nayib Bukele, Former mayor who won El Salvador’s presidential election on 4th February 2019. He is to assume the chair of president on June 1, 2019. He will succeed Salvador Sanchez Ceren ,after whom the leadership chair was vacant for a period of time.

2. The theme of the World Cancer Day 2019_________ which is observed on February 4, 2019.

        1) Survivors’ Stories
        2) We can. I can.
        3) Fight and Shine
        4) I Am and I Will
        5) None of these

Answer – 4 ) I Am and I Will

Explanation: World Cancer Day launched a new three year campaign with the theme “I Am and I Will.” World Cancer Day is celebrated on February 4 to create awareness about cancer and encourage its prevention,and treatment.

3. On which day the 30th National Road Safety week was launched ?

         1) 2 February
         2) 4 February
         3) 1 February
         4) 3 February
         5) None of these

Answer – 2 ) 4 February

Explanation: On February 4, 2019, the 30th National Road Safety Week was launched by the Union Ministry of Road Transport and Highways to generate awareness among people.

4. In which state the World Heritage Centre will be set up ?

         1) Kolkata
         2) New Delhi
         3) Chennai
         4) Dehradun
         5) None of these

Answer – ) Kolkata

Explanation: In Mayapur, Nadia district, Kolkata, the World Heritage Centre (WHC) housing “spiritual camps” of 45 countries would be set up. Mayapur is the global headquaters of the International Society for Krishna Consiousness (ISKCON). The camp of each country would reflect its culture, dress, lifestyle, food and ambiance. The process for setting up the centre got momentum after West Bengal Chief Minister Mamata Banerjee inquired about the project at a recent administrative meeting in Nadia district.

5. The 2nd phase of Pasupu-Kumkuma scheme was launched by __________ government.

         1) West Bengal
         2) Odisha
         3) Andhra Pradesh
         4) Telangana
         5) None of these

Answer – ) Andhra Pradesh

Explanation: The 2nd phase of Pasupu-Kumkuma (Turmeric-kumkum) scheme and welfare pensions has been launched by the Andhra Pradesh Chief Minister Nara Chandrababu Naidu. Under the scheme, women who are a part of Development of Women and Children in Rural Areas (DWCRA) will be given Rs 10,000 in three instalments.

6. On 3rd February 2019, Name the Indian squash player who won the Seattle open title in USA ?

         1) Deepak Pandey
         2) Ramit Tandon
         3) Ramji Krishnan
         4) Imna Temsu
         5) None of these

Answer – ) Ramit Tandon

Explanation: Indian squash player Ramit Tandon win the fourth title of Seattle open title by defeating Mohamed El Sherbini of Egypt on february 3, 2019. Ramit Tandom rose to his career best ranking of 58 in the latest list released in February 2019 by World Squash Federation. Seattle Open is a PSA challenger squash Tour held in USA. Ramit Tandon who belongs to Kolkata won by 11-4, 11-7, 2-11, 11-2 for his first PSA title.

7. Who won the Man of the Series in the India-New Zealand ODI Series 2019 ?

         1) Mohammed Shami
         2) Rohit Sharma
         3) Virat Kohli
         4) Kate Williamson
         5) None of these

Answer – ) Mohammed Shami

Explanation: Mohammed Shami won the Man of the Series in India-New Zealand ODI series at Westpac Stadium in Wellington on February 03, 2019. India defeated New Zealand by 35 runs in the 5th and final ODI to clinch the 5 ODI series in 4-1.

8. In which city, The Kala Ghoda Arts Festival (KGAF-2019) has started ?

         1) Hyderabad
         2) Jaipur
         3) Mumbai
         4) New Delhi
         5) None of these

Answer – ) Mumbai

Explanation: In Mumbai, the Kala Ghoda Arts Festival (KGAF-2019) has started to commemorate 20 years of its inception. The festival will host exhibition at the historic Jehangir Art Gallery to celebrate the 150th birth anniversary of Mahatma Gandhi. This fest is the India’s largest multi-cultural street festival.

9. Dolphin is declared as State aquatic animal of _________.

         1) Punjab
         2) Andhra Pradesh
         3) Tamil Nadu
         4) Kerala
         5) None of these

Answer – ) Punjab

Explanation: Indus River Dolphin was declared as Punjab’s State aquatic animal which is found in Beas River, announced by Punjab CM Captain Amarinder Singh.

10. On 3rd February 2019, ___________ Indian Cricketer who ranked 1st in the ICC ODI women’s batter rankings ?

         1) Jhulan Goswami
         2) Harmanpreet Kaur
         3) Mithali Raj
         4) Smriti Mandhana
         5) None of these

Answer – ) Smriti Mandhana

Explanation: Smriti Mandhana, India’s 1st to rank in the ICC ODI women’s batter rankings on 3rd February 2019. She grabed this position after match against New Zealand.