Current Affairs February 04, 2019

1. On which day the International World Cancer Day is observed ?

         1) February 5
         2) February 4
         3) February 1
         4) February 2
         5) None of these

Answer – 2 ) February 4

Explanation:  On February 4, International World Cancer Day is observed every year.

2. On 31st January 2019, Who became as 14th Indian Cricketer to play 200 ODI ?

        1) Rohit Sharma
        2) Shikhar Dawan
        3) Rishabh Pant
        4) Virat Kohli
        5) None of these

Answer – 1 ) Rohit Sharma

Explanation: Rohit Sharma, Vice-captain of Indian Cricket Team who became as 14th Indian Cricketer to play 200 ODIs in 4th match against New Zealand held at Hamilton on 31st January 2019. He holds the record of highest individual score and highest number of double centuries in ODIs.

3. What is the name of Leh & Ladakh region’s 1st central university ?

         1) University of Drass
         2) University of Kargil
         3) University of Ladakh
         4) University of Leh
         5) None of these

Answer – 3 ) University of Ladakh

Explanation: The University of Ladakh was launched on Feb 03 2019 by Indian PM Modi during his visit to Jammu & Kashmir. It will be a cluster university comprising degree colleges of Leh, Kargil, Nubra, Zanskar, Drass and Khaltsi. It is the 1st-ever Central University in Jammu & Kashmir’s region.

4. In which animal the Porcine Reproductive and Respiratory Syndrome (PRRS) was found in news recently ?

         1) Camel
         2) Goat
         3) Cow
         4) Pig
         5) None of these

Answer – ) Pig

Explanation: Importing pigs and piglets has been banned by Mizoram government from other countries in view of outbreak of Porcine Reproductive and Respiratory Syndrome that cost lives of thousands of swines in state. This disease is also known as blue-ear pig disease which affects domestic pigs with symptoms including reproductive failure, pneumonia, and increased susceptibility to secondary bacterial infection.

5. Name the new Ambassador of India to Republic of Argentina ?

         1) Dinesh Bhatia
         2) Sumit Rawat
         3) Kunal Kashyap
         4) Manushree Tejas
         5) None of these

Answer – ) Dinesh Bhatia

Explanation: Dinesh Bhatia, Indian Foreign Service officer of 1992 batch who is appointed as the Ambassador of India to the Republic of Argentina on 1st February 2019. Currently, he was the Consul General, Consulate General of India, Toronto.

6. On 29th and 30th January 2019, the 1st ever National Conference on “Prison Design” was held at ___________.

         1) Patna
         2) Visakhapatnam
         3) Pune
         4) Bengaluru
         5) None of these

Answer – ) Visakhapatnam

Explanation: In Vishakhapatnam, Andhra Pradesh, the 1st ever National Conference on “Prison Design” was held on 29 to 30 January 2019. It aimed to provide a platform to the Senior Police officers, Prison officers and Architects from Prison Department and Police Housing Corporation to deliberate upon on the various issues. It was hosted by the Director General Prison, Andhra Pradesh on the behalf of State. It was sponsored by Bureau of Police Research & Development (BPR&D).

7. From which spaceport the communication satellite GSAT 31 will be launched by ISRO ?

         1) Jiuquan, China
         2) Palmachim, Israel
         3) French Guinea, France
         4) Baikonur, Russia
         5) None of these

Answer – ) French Guinea, France

Explanation: From the spaceport in French Guiana, the 40th communication satellite GSAT-31 will be launched by ISRO on 6th February.

8. In which city, The Kala Ghoda Arts Festival (KGAF-2019) has started ?

         1) Hyderabad
         2) Jaipur
         3) Mumbai
         4) New Delhi
         5) None of these

Answer – ) Mumbai

Explanation: In Mumbai, the Kala Ghoda Arts Festival (KGAF-2019) has started to commemorate 20 years of its inception. The festival will host exhibition at the historic Jehangir Art Gallery to celebrate the 150th birth anniversary of Mahatma Gandhi. This fest is the India’s largest multi-cultural street festival.

9. Dolphin is declared as State aquatic animal of _________.

         1) Punjab
         2) Andhra Pradesh
         3) Tamil Nadu
         4) Kerala
         5) None of these

Answer – ) Punjab

Explanation: Indus River Dolphin was declared as Punjab’s State aquatic animal which is found in Beas River, announced by Punjab CM Captain Amarinder Singh.

10. On 3rd February 2019, ___________ Indian Cricketer who ranked 1st in the ICC ODI women’s batter rankings ?

         1) Jhulan Goswami
         2) Harmanpreet Kaur
         3) Mithali Raj
         4) Smriti Mandhana
         5) None of these

Answer – ) Smriti Mandhana

Explanation: Smriti Mandhana, India’s 1st to rank in the ICC ODI women’s batter rankings on 3rd February 2019. She grabed this position after match against New Zealand.