Current Affairs February 03, 2019

1. Name the 1st paddler from India who will be enlisted with rank 47 in the top 50 list ?

         1) Manika Batra
         2) Lalitha V
         3) Sameera Khan
         4) Pinky Reddy
         5) None of these

Answer – 1 ) Manika Batra

Explanation:  The 1st female paddler from India, Manika Batra enlisted in top 50 list with 47th rank.

2. Name the new interim CEO of YES Bank ?

        1) Binod Bansal
        2) Krishna Kumar
        3) Ajai Kumar
        4) Sarthak Shukla
        5) None of these

Answer – 3 ) Ajai Kumar

Explanation: Ajai Kumar, new interim CEO of YES Bank approved by RBI on 31st January 2019. RBI approved Ajai Kumar as Interim MD and CEO of the bank from February 1, 2019, for one month or till Ravneet Gill assumes office as MD and CEO. Ravneet Gill is at present the head of the German based Deutsche Bank in India.

3. Under the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi, how much annual income support a farmer ?

         1) 10000
         2) 8000
         3) 5000
         4) 6000
         5) None of these

Answer – 4 ) 6000

Explanation: According to Budget 2019, Under Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi announced that this scheme will give farmers who have landholdings below 2 hectares Rs. 6000 as annual income support.

4. Mention the theme of Aero India 2019-12th edition ?

         1) The Runway to a Trillion Opportunities
         2) The Runway to a Billion Opportunities
         3) The Runway to Unlimited Opportunities
         4) The Runway to a Million Opportunities
         5) None of these

Answer – ) The Runway to a Billion Opportunities

Explanation: The theme of 12th edition of Aero India 2019 is “The Runway to a Billion Opportunities” which is India’s premier air show will be held at Air Force Station at Yelahanka in Bengaluru from 20-24 February. The logo for Aero India 2019 is inspired by Tejas Light Combat Aircraft. The Ministry of Defence has lined up programmes for Start-Ups Day, Women’s Day, Daily Student’s Day, Drone Olympics and photography contest as sideshows.

5. Name the 1st Indian to get Australian LPGA card ?

         1) Ankita Tiwana
         2) Diksha Dagar
         3) Vani Kapoor
         4) Aditi Ashok
         5) None of these

Answer – ) Vani Kapoor

Explanation: Vani Kapoor, 1st Indian to get Australian LPGA (Ladies PGA) Tour card after 1st-ever qualifying tournament at the Ballarat Golf Club in Ballarat, Australia.

6. On 2nd February 2019, Which country won the 17th edition of the AFC Asian Cup (football) held in UAE ?

         1) Qatar
         2) India
         3) South Korea
         4) China
         5) None of these

Answer – ) Qatar

Explanation: Qatar won its 1st major soccer title in the 17th edition of AFC Asian Cup held in UAE on 2nd February 2019 by defeating 4 time champion Japan with 3-1.

7. Which week is observes the 30th National Road Safety Week in India ?

         1) 6th to 12th February
         2) 11th to 17th February
         3) 9th to 15th February
         4) 4th to 10th February
         5) None of these

Answer – ) 4th to 10th February

Explanation: In India, the 30th National Road Safety Week 2019 will be observed during 4th to 10th February. This event will be attended by host of school children, NGOs, stakeholders in road safety from Government and industry. This event will take place at Gandhi Smriti and Darshan, Rajghat, New Delhi.

8. According to PLFS survey by National Sample Survey Office (NSSO), What is the percentage of India’s unemployment rate hit a 4-decade high in 2017-18 ?

         1) 6.1%
         2) 7.3%
         3) 8.9%
         4) 5.2%
         5) None of these

Answer – ) 6.1%

Explanation: India’s unemployment rate hit a 45 year high of 6.1% in 2017-18, as per the National Sample Survey Office’s (NSSO’ s) periodic labor force survey (PLFS). The rate of joblessness for urban youths was a whopping 18.7% for males and 27.2 for females. A trend was seen in females in the age group 15-29 years is jumped from 4.8% in 2011-12 to 13.6% in 2017-18.

9. Where was the Mahatma Gandhi Cancer Hospital and Research Institute is located ?

         1) Maharashtra
         2) Andhra Pradesh
         3) Uttar Pradesh
         4) Karnataka
         5) None of these

Answer – ) Andhra Pradesh

Explanation: The Mahatma Gandhi Cancer Hospital and Research Institute was located in Andhra Pradesh. The State Government is organizing a ‘Cancer Awareness Walk’.

10. Name the new director of the Central Bureau of Investigation (CBI) for a fixed tenure of 2 years ?

         1) Pradeep Roy
         2) Sameer Khan
         3) Anish Kumar
         4) Rishi K Shukla
         5) None of these

Answer – ) Rishi K Shukla

Explanation: Rishi K Shukla, former Madhya Pradesh DGP who is appointed as new director of the Central Bureau of Investigation (CBI) for fixed tenure of 2 years by Narendra Modi Government on 2nd February 2019.