Current Affairs February 02, 2019

1. What is the theme of World Wetlands Day 2019 which is celebrated on February 2nd of every year ?

         1) Wetlands For Our Future
         2) Wetlands Take Care of Water
         3) Wetlands and Climate Change
         4) Wetlands for Disaster Risk Reduction
         5) None of these

Answer – 3 ) Wetlands and Climate Change

Explanation:  The theme of World Wetlands Day 2019 is ‘Wetlands and Climate Change’. Wetlands play a critical role in storing carbon and reducing the impact of extreme weather events associated with climate change. World Wetlands Day is celebrated every year on the 2nd of February to raise global awareness on the value of wetlands for humanity and the planet.

2. __________, 1st female player to play 200 ODIs during 3rd and Final ODI against New Zealand.

        1) Jhulan Goswami
        2) Smriti Mandhana
        3) Harmanpreet Kaur
        4) Mithali Raj
        5) None of these

Answer – 4 ) Mithali Raj

Explanation: Mithali Raj, 1st female player to play 200 ODIs during the 3rd and Final ODI against New Zealand, who is captain of India’s Women Cricket team. Mithali Raj has also scored highest runs in ODIs which is 6622 at an average of 51.33 including 7 centuries. Mithali Raj has played in 200 out of 263 ODI matches that India have played till now.

3. In which city “Sopan 2019” a music and dance festival has started ?

         1) Jaipur
         2) New Delhi
         3) Kanpur
         4) Jaipur
         5) None of these

Answer – 3 ) International Energy Agency

Explanation: “Sopan 2019”, a music and dance festival has been started at Central Park in New Delhi. This 6-day long festival is an opportunity for upcoming talents from vocals and instruments to dance forms to set an audience base for themselves. It encourage young and upcoming artists to take up traditional art forms. It is organised by Sahitya Kala Parishad and Delhi government in association with New Delhi Municipal Council.

4. On February 1, 2019, _____________ presented the Interim Budget 2019.

         1) Piyush Goyal
         2) Suresh Prabhu
         3) Arun Jaitley
         4) Narendra Modi
         5) None of these

Answer – ) Piyush Goyal

Explanation: On 1st February 2019, an Interim Budget for 2019 was presented by Union Finance Minister Piyush Goyal. This budget doesn’t list out new schemes or doesn’t unveil any policy measures.

5. Kisan Suvidha loan product was launched by ______________ for small and marginal farmers.

         1) Bandhan Bank
         2) Suryoday Small Finance Bank Limited
         3) Janalakshmi Financial Services
         4) Ujjivan Small Finance Bank
         5) None of these

Answer – ) Ujjivan Small Finance Bank

Explanation: Ujjivan Small Finance Bank launched the scheme “Kisan Suvidha loan” for small and marginal farmers. Kisan Suvidha loan can be used by farmers for both agriculture and allied activities. The scheme will attempt to reach the bottom of the pyramid with products and services. Ujjivan Small Finance Bank launched the product in Tamil Nadu, West Bengal, Karnataka and Odisha with an eye to expand the product offerings

6. On 29th and 30th January 2019, the international conference titled “Life and Legacy of Guru Padmasambhava” was held at ?

         1) New Delhi
         2) Kolkata
         3) Mumbai
         4) Chennai
         5) None of these

Answer – ) New Delhi

Explanation: The international conference “Life and Legacy of Guru Padmasambhava” was held at New Delhi on 29-30 January. To mark the 50-years of formalization of diplomatic ties between India and Bhutan,a two-day international conference on 8th century Himalayan sage Guru Padmasambhava was held in New Delhi. It was organised by the Centre for Escalation of Peace (CEP). They discussed about the Guru who was born in India and moved towards Bhutan in the 8th century to spread Buddhism and Buddhist teachings all across the Himalayan region.

7. India will receive 5000 MILAN Anti-tank Guided Missiles from__________.

         1) France
         2) USA
         3) European Union
         4) Sweden
         5) None of these

Answer – ) France

Explanation: France will provide 5000 MILAN Anti-Tank Guided Missiles for Indian Army. It was approved by Defence Acquisitions Council on 31st January 2019. This missile is a French origin anti-tank guided missile meant for Indian infantry to destroy important battle tanks that are fitted with Explosive Reactive Armour.

8. In which city ISRO has launched Human Space Flight Centre ?

         1) Hyderabad
         2) Bengaluru
         3) Kochi
         4) Chennai
         5) None of these

Answer – ) Bengaluru

Explanation: The Human Space Flight Centre was launched by ISRO at its headquaters in Bengaluru for human spaceflight programme on 30th January 2019. HSFC will take support of ISRO centres to implement the 1st developmental flight. The centre is the hub of ISRO’s future manned missions. HSFC shall be responsible for the implementation of Gaganyaan project.

9. ISRO shortlisted _____ companies to transfer its Lithium-ion cells technology.

         1) 52
         2) 25
         3) 18
         4) 10
         5) None of these

Answer – ) 10

Explanation: 10 companies were shortlisted by ISRO to join with NITI-Aayog from a list of 141 companies for transfer its Lithium-ion cells technology developed by the Vikram Sarabhai Space Centre (VSSC), Thumba. ISRO developed Li-ion cells with capacities ranging from 1.5 Ah to 100 Ah for use in launch vehicles and satellites.

10. Mention the proposed Base Year for calculation of GDP in India ?

         1) 2017-18
         2) 2016-17
         3) 2013-14
         4) 2011-12
         5) None of these

Answer – ) 2017-18

Explanation: The base year for calculation of GDP will be changed by government and retail inflation to 2017-18 and 2018 respectively, it will be effect by 2019-20.