Current Affairs February 01, 2019

1. ICC (International Cricket Council ) signed a 5 year global partnership deal with ______________.

         1) Samsung
         2) PepsiCo
         3) Coca-Cola
         4) Google
         5) None of these

Answer – 1 ) Coca-Cola

Explanation:  Coco-cola company, beverage manufacturer signed a 5 year global partnership deal with ICC (International Cricket Council). Five years sponsorship includes all ICC events like the ICC Men’s Cricket World Cup 2019 in England, Wales, the ICC men ‘s and women’ s T20 World Cups in Australia in 2020, the ICC Women’s World Cup 2021 in New Zealand and the ICC Men’s Cricket World Cup in India in 2023.

2. On 31st January 2019, In New Delhi who took the charge as Director General of NCC ?

        1) Lt Gen Naresh Prabhu
        2) Lt Gen Arun Kumar
        3) Lt Gen Sumit Rawat
        4) Lt Gen Rajeev Chopra
        5) None of these

Answer – 4 ) Lt Gen Rajeev Chopra

Explanation: In New Delhi, Lt Gen Rajeev Chopra took charge as the Director General of NCC (DGNCC) on 31st January 2019. In his career, he has commanded an infantry battalion in Operation Rhino (Assam) and a Brigade in Eastern Command and was the Inspector General of insurgency-torn state of Manipur. He has been awarded Ati Vishisht Seva Medal for his distinguished service in January 2018.

3. “The Future of Rail” report was published by which International Organization ?

         1) World Bank
         2) International Monetary Fund
         3) International Energy Agency
         4) World Economic Forum
         5) None of these

Answer – 3 ) International Energy Agency

Explanation: International Energy Agency published “The Future of Rail” report and described about Global transport emissions could peak in 2030s if railways are aggressively expanded. Based on IEA’s new report focus on the opportunities if offers for energy and environment.

4. Name the countries that launched a common digital currency “Aber” ?

         1) Japan and South Korea
         2) UAE and Saudi Arabia
         3) China and North Korea
         4) Germany and France
         5) None of these

Answer – ) UAE and Saudi Arabia

Explanation: “Aber”, common digital currency was launched by the Central banks of UAE and Saudi Arabia. It will be used in financial settlements between the two countries through Blockchains and Distributed Ledgers technologies. Through this digital currency, both the UAE Central Bank and Saudi Arabian Monetary Authority are studying the impact on the improvement and reduction of remittance costs and the assessments of risks.

5. State the unemployment rate for the year 2017-18, according to National Sample Survey Office’s report ?

         1) 6.1%
         2) 5.8%
         3) 6.3%
         4) 5.9%
         5) None of these

Answer – ) 6.1%

Explanation: India’s unemployment rate hit a 45 year high of 6.1% in 2017-18, as per the National Sample Survey Office’s (NSSO’s) periodic labor force survey (PLFS). Unemployment is higher in urban areas which is 7.8% as compared to 5.3% in rural areas of the country. It is the first comprehensive survey on employment conducted by a government agency after demonetization.

6. As per the Global Economic Research report prepared by Oxford Economics, Which city will be the world’s fastest growing city in 2019-2035 ?

         1) Bengaluru
         2) Guwahati
         3) Mumbai
         4) Surat
         5) None of these

Answer – ) Surat

Explanation: Surat will be world’s fastest growing city in the 2019-2035 period, as per a Global economic Research report prepared by Oxford Economics.

7. In which state the National Salt Satyagraha Memorial and Museum was inaugurated ?

         1) West Bengal
         2) Gujarat
         3) Odisha
         4) Tamil Nadu
         5) None of these

Answer – ) Gujarat

Explanation: On Mahatma Gandhi’s 71st death anniversary, PM Narendra Modi inaugurated National Salt Satyagraha Memorial and Museum at Dandi in Gujarat’s Navsari district.

8. Name the fastest Indian bowler to reach 100 ODI wickets ?

         1) Kuldeep Yadav
         2) Kedar Jadhav
         3) Mohammed Shami
         4) Yuzvendra Chahal
         5) None of these

Answer – ) Mohammed Shami

Explanation: On 23 January 2019, during the 1 ODI against New Zealand, Mohammed Shami became as fastest Indian bowler to reach 100 ODI wickets. He achieved this at his 56th ODI match..

9. As per the Union Budget 2019, Under the Pradhanmantri Kisan Samman Nidhi Yojna how much amount will be alloted ?

         1) Rs. 75000 crore
         2) Rs. 55000 crore
         3) Rs. 85000 crore
         4) Rs. 30000 crore
         5) None of these

Answer – ) Rs. 75000 crore

Explanation: Government announced fixed yearly income for small and marginal farmers under Pradhanmantri Kisan Samman Nidhi Yojna. Rs. 75000 crore allotted for this scheme. It is expected to double the farmers income. This scheme will benefit about 12 crore farmers who have 2 Hectare land. Rupee 6000 per year direct cash transfer in their account. Cash transfer will be given in three equal installments of Rs 2000 each. The Union Minister Piyush Goyal announced various schemes in the Interim Union Budget 2019-20 on February 1, 2019.

10. From the following, Who received Carnot Prize for Power Reforms, Rural Electrification ?

         1) ICG Brigade
         2) BSF Brigade
         3) Gorkha Brigade
         4) CRPF Brigade
         5) None of these

Answer – ) Gorkha Brigade

Explanation: On Republic Day, The Gorkha Brigade received the best marching contingent trophy of the Republic Day parade. In the category of tableaux ,Tripura ‘s tableau depicted Gandhian way of fuelling rural economy and won the first prize. The CRPF won the best marching contingent prize for the para-military forces.