Current Affairs December 07, 2018

1. Nel Jayaraman, a well-known agriculturalist belongs to which state, who passed away recently ?

         1) Andra Pradesh
         2) Tamil Nadu
         3) Karnataka
         4) Kerala
         5) None of these

Answer – 2 ) Tamil Nadu

Explanation: On December 6, 2018, well-known agriculturalist Nel Jayaraman who passed away in Chennai. He is noted for his work in the protection and breeding native paddy varieties in Tamil Nadu. In 2011, he won State award and in 2015 he won National award for his great work in protecting gene prototypes of native paddy varieties. He documented and protected more than 170 paddy varieties.

2. Who won the (IYBA) Innovative Young Bio-technologist Award 2018 ?

        1) Dr. Prathiksha Patil
        2) Dr. Anuprada Biswas
        3) Dr. Kiran Rao
        4) Dr. Rajanish Giri
        5) None of these

Answer – 4 ) Dr. Rajanish Giri

Explanation: Dr. Rajanish Giri has been awarded as Innovative Young Bio-technologist Award 2018. He is an assistant professor from the IIT-Mandi. The Department of Biotechnology, Ministry of Science and Technology selected him for this award. He has been selected for his work innovative idea on Zika virus Capsid Folding and inhibitor discovery and 3 years permission granted for his research purpose.

3. Which states produce Kandhamal Haldi and tries to get GI tag ?

         1) Odisha
         2) Jharkhand
         3) West Bengal
         4) Tripura
         5) None of these

Answer – 1 ) Odisha

Explanation: Kandhamal Haldi is a turmeric variety which is produced in Odisha state. It is famous for its healing properties. Soon, it will gets GI (Geographical Indications) tag. Kandhamal is known of for its medicinal uses and cultivated as main cash crop of tribal people in Kandhamal village. For GI tag, the Kandhamal Apex Spices Association for Marketing registered and its accepted under sub-section (1) of section 13 of the Geographical Indications of Goods (Registration and Protection) Act, 1999.

4. On which day the International Civil Aviation Day is observed ?

         1) December 6
         2) December 9
         3) December 8
         4) December 7
         5) None of these

Answer – ) December 7

Explanation: Every year on December 7, International Civil Aviation Day is observed since 1994. The theme for this council for 2015-2018 is “Working Together to Ensure No Country is Left Behind”.

5. How much amount of investment was given by Ministry of Finance to upgrade Doordarshan and All India Radio ?

         1) Rs 720 crore
         2) Rs 500 crore
         3) Rs 850 crore
         4) Rs 680 crore
         5) None of these

Answer – ) Rs 850 crore

Explanation: To upgrade Doordarshan (DD) and AIR (All India Radio), the Finance ministry has approved Rs 850 crore investment. It will be invested on FY19 and FY20.

6. Who is the new government nominee on private sector ICICI Bank ?

         1) Akhil Pandey
         2) Lalit Kumar
         3) Sanjay Pandit
         4) Madhav Narayanan
         5) None of these

Answer – ) Lalit Kumar

Explanation: Lalit Kumar, a IES (Indian Economic Service) officer who was appointed as new government nominee on private sector ICICI Bank, on 5th December 2018. He also worked with insurance regular (IRDAI) as financial adviser and executive director. He is an Economic Adviser in the department of financial services of finance ministry.

7. Based on the report of UN telecommunication agency, what is the online population percent in 2018 ?

         1) 69.6
         2) 24.0
         3) 51.2
         4) 49.2
         5) None of these

Answer – )  51.2

Explanation: On 7th December 2018, ITU (International Telecommunication Union) announced, for 1st time 3.9 billion people in other words 51.2 % will be online by the end of December 2018.

8. On December 4, 2018, By whom the book “Blue Waters Ahoy!” was released ?

         1) Admiral Dalbir Singh
         2) Admiral Sunil Lanba
         3) Admiral Devendra Kumar Joshi
         4) Admiral Bipin Rawat
         5) None of these

Answer – )  Admiral Sunil Lanba

Explanation: The book “Blue Waters Ahoy!” was released by Admiral Sunil Lanba, Chief of Naval Staff. This book was written by Vice Admiral Anup Singh, a retired Flag Officer Commanding-in-Chief of Eastern Naval Command in 2011. This book tells about Indian Navy’s History since 2001-2010.

9. On December 6, 2018, How much dollars has been provided as financial assistance for initiative of launching SMART (State of Maharashtra’s Agribusiness and Rural Transformation) by Maharashtra CM Devendra Fadnavis ?

         1) $370 million
         2) $450 million
         3) $180 million
         4) $210 million
         5) None of these

Answer – ) $210 million

Explanation: SMART (State of Maharashtra’s Agribusiness and Rural Transformation) was launched by Maharashtra CM Devendra Fadnavis on 6th December 2018. The World Bank provided $210 million of financial assistance. It will be implemented in 10,000 villages to achieve sustainable farming within coming 3 years.

10. Name the India’s heaviest communication satellite which is launched from French Guiana ?

         1) GSAT-11
         2) GSAT-10
         3) GSAT-9
         4) GSAT-17
         5) None of these

Answer – ) GSAT-11

Explanation: GSAT-11, ISRO’s heaviest and most advanced high capability communication satellited was launched by European Ariane-5 vehicle rocket from Guiana Space Center on 4th December 2018. It provides high bandwidth connectivity with speed up to 16GB per second. It comes under BharatNet Project which part of Digital India initiative and boost the broadband connectivity.