Current Affairs December 06, 2018

1. Name the group Chief Operating Officer (COO) of Infrastructure Leasing and Finance Company (IL&FS) ?

         1) S Venkitaraman
         2) Ajay Bhushan Pandey
         3) Arun Ramanathan
         4) Ajay Narayan Jha
         5) None of these

Answer – 4 ) Ajay Narayan Jha

Explanation: The new Finance Secretary of India is Ajay Narayan Jha, IAS officer of Manipur Tripura cadre. Finance Secretary plays leadership role in bureaucracy of Finance Ministry and permanent Secretary level civil servent.

2. On December 4, 2018, Who resigned as MD and CEO of Axis Capital Bank ?

        1) Dharmesh Mehta
        2) Vikas Singh
        3) Ajay Khuntia
        4) Ramesh Parekh
        5) None of these

Answer – 1 ) Dharmesh Mehta

Explanation: Mr. Dharmesh Mehta, resigned his position as MD & CEO of Axis Capital Bank on 4th December 2018.

3. From which month, The Indian Airspace may allow air passengers to make mobile calls and browse internet during flights ?

         1) February 2019
         2) March 2019
         3) January 2019
         4) April 2019
         5) None of these

Answer – 3 ) January 2019

Explanation: From January 2019, Indian airspace allows passengers to make phone call and browsing internet in flights. The proposal had been cleared by Department of Telecom for allowing wider in-flight connectivity which is available in developed markets.

4.  __________ has withdrawn from Climate Change Agreement which is part of G20 countries.

         1) France
         2) USA
         3) India
         4) China
         5) None of these

Answer – ) USA

Explanation: USA has withdrawn from Climate Change agreement who is the part of G20 countries.

5. The 80th Session of the Policy Commission of WCO (World Customs Organization) was held in which city on December 3, 2018 ?

         1) Mumbai
         2) New Delhi
         3) Dehradun
         4) Indore
         5) None of these

Answer – ) Mumbai

Explanation: In Mumbai, the 80th Session of the Policy Commission of the World Customs Organization was held on December 3, 2018. More than 30 countries customs heads are participated in 3-day long discussion. It was organized by the WCO and hosted by the CBIC (Central Board of Indirect Taxes and Customs), India. WCO headquartered at Brussels, Belgium.

6. On which day the World Soil Day 2018 is celebrated in worldwide ?

         1) December 2
         2) December 1
         3) December 3
         4) December 5
         5) None of these

Answer – ) December 5

Explanation: Every year on December 5th, World Soil Day is celebrated. The FAO (Food and Agriculture Organization) of United Nations celebrates this World Soil Day. Since 2002, the 5th December is proposed as World Soil Day which aims to raise awareness to Stop Soil Pollution by IUSS (International Union of Soil Sciences).

7. Recently, Which Indian Cricket player was honored by Bradman Museum ?

         1) K. L. Rahul
         2) Virat Kohli
         3) MS Dhoni
         4) Rohit Sharma
         5) None of these

Answer – )  Virat Kohli

Explanation: Virat Kohli, Indian Cricket team captain received prestigious honour as signed jersey that he donated after scoring his 100 in 4th test at SCG (Sydney Cricket Ground) while India’s tour of Australia in 2014-2015 who has been placed after Sachin Tendulkar’s portrait at the Bradman Museum. Virat Kohli, presented his signed shirt to Cricket Australia Liaison Officer Pearce Gibbons and he donated the shirt to museum. This museum also known as “The Home of Cricket Memories”.

8. During G20 Summit 2018, the Indian PM Narendra Modi referred about Hamburg Declaration. Based on which world’s problem this declaration is referred ?

         1) Inequality
         2) Poverty
         3) Malnutrition
         4) Terrorism
         5) None of these

Answer – )  Terrorism

Explanation: In G20 Summit 2018, Indian PM Narendra Modi referred G20 countries to implement agenda of Hamburg declaration. In this declaration, it demands to take soild action against terrorism. In 11 point of this agenda, the countries supporting terrrorism should be banned from G20 nations and all the countries should take joint action against them with other legal processes.

9. Who is the 1st Indian to scale Sahayadri mountain range ?

         1) Premlata Agarwal
         2) Jamling Tenzing Norgay
         3) Tuhin Satarkar
         4) Mohan Singh Gunjyal
         5) None of these

Answer – ) Tuhin Satarkar

Explanation: Tuhin Satarkar, is the 1st Indian to scale Sahayadri mountain range. He climbed 3 routes in treacherous Sahayadri mountain range within 12 days from 16-28 November. Tuhin at his age 8, he took to the vertical sport. The Dhodap, Jivdhan and Naneghat are the 3 famous peaks which are known to conquered by Chatrapati Shivaji Maharaj and his Marathi Malvas.

10. In ISSF’s judges committee, Who is the 1st Indian to be elected ?

         1) Pawan Singh
         2) Raninder Singh
         3) Abhinav Bindra
         4) Yogeshwar Dutt
         5) None of these

Answer – ) Pawan Singh

Explanation: In ISSF (International Shooting Sports Federation), Pawan Singh is the 1st Indian to be elected as one of the 7 member’s of the Judges Committee. He is the post of Joint Secretary General of the (NRAI) National Rifle Association of India and also coach for Indian Shooting team.