Current Affairs December 04, 2018

1. Which country is the 1st world’s nation to recognize “Orphanage trafficking” as a form of modern slavery ?

         1) Belgium
         2) Indonesia
         3) Australia
         4) Spain
         5) None of these

Answer – 3 ) Australia

Explanation: Orphanage Trafficking is recognised as a form of modern-day slavery by Australia, which is the 1st country in the world. Children falsely induced into orphanages as form of slavery. According to this law, orphanage trafficking would be treated as slavery and trafficking offense.

2. Name the country which plans to leave OPEC from January 2019 onwards ?

        1) Qatar
        2) Venezuela
        3) Nigeria
        4) Indonesia
        5) None of these

Answer – 1 ) Qatar

Explanation: Qatar decided to leave the Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) from January 2019 onward. They decided to focus on natural gas production. Qatar’s new energy minister, Saad al-Kaabi made this announcement. Qatar is known as world’s largest exporter of LPG.

3. Which of the following is the 1st AI (Artificial Intelligence) powered robot that is going to fly in Space on November 15 2018, which makes interaction with the space crew of ISS (International Space Station) ?

         1) SFIB (Space Flight Interactive Bot)
         2) RAID (Real-time Artificial Intelligence Dexter)
         3) IE (Intelligent Explorer)
         4) CIMON (Crew Interactive Mobile Companion)
         5) None of these

Answer – 4 ) CIMON (Crew Interactive Mobile Companion)

Explanation: Every year on December 3, the United Nations (IDPD) International Day of Persons with Disabilities day was observed since 1992. Theme for 2018 is “Empowering persons with disabilities and ensuring inclusiveness and equality”. The main focus is to empower persons with disabilities for sustainable and equitable, inclusive in 2030 Agenda for Sustainable Development.

4. Six member panel is formed to look at selling 149 fields of ONGC. Who is the head of this panel ?

         1) Randhir Singh
         2) Rajiv Kumar
         3) CP Kapadia
         4) SK Sharma
         5) None of these

Answer – ) Rajiv Kumar

Explanation: A Six-member committee is formed by the Central government to look at the selling 149 marginal and small oil and gas fields of State’s ONGC. This committee is headed by Rajiv Kumar, NITI Aayog Vice Chairman and P.K. Sinha, Cabinet Secretary and M.M. Kutty, Oil Secretary.

5. On November 29 and 30 2018, the international workshop on “Developing a Ganga Museum Concept: Exchanging Experiences and Ideas between India and Europe” was held at ?

         1) New Delhi
         2) Kolkata
         3) Mumbai
         4) Hyderabad
         5) None of these

Answer – ) New Delhi

Explanation: The International workshop on “Developing a Ganga Museum Concept: Exchanging Experiences and Ideas between India and Europe” was held on November 29th and 30th 2018 in New Delhi. The NCMG (National Mission for Clean Ganga) organised this workshop with GIZ India and plans to set up a Ganga Exhibition and Ganga Museum for public display and showcases the history and mythology of Ganga. Experts from European and Indian Union participated.

6. Who is the author of “Modiraj Main Kisan, Double Aamadd Ya Double afat” ?

         1) Suresh Mathur
         2) Sushil Modi
         3) Shiv Kumar
         4) Yogendra Yadav
         5) None of these

Answer – ) Yogendra Yadav

Explanation: On November 26,2018, Swaraj India President Yogendra Yadav written a book named “Modiraj Main Kisan, Double Aamad Ya Double afat”. This book gives information about Modi government’s policies which made farmer’s life miserable and dropped their income across the country. This book was launched by agricultural economist Ashok Gulati and Farm Worker’s Commission Chairman Ajay Vir Jakhar and the Punjab State Farmer’s in New Delhi.

7. Which company plans to merge with GlaxoSmithKline Consumer Healthcare ?

         1) Larsen and Toubro
         2) Hindustan Unilever Limited
         3) ITC Limited
         4) Marico Limited
         5) None of these

Answer – )  Hindustan Unilever Limited

Explanation: Hindustan Unilever Limited company made an announcement about their merging with GlaxoSmithKline Consumer Healthcare. By all equity deal, valuing the total business of GSK at Rs. 31,700 crore.

8. Name the 1st leader who lost Freedom of Paris award ?

         1) Evo Morales
         2) Miguel Diaz-Canel
         3) Aung San Suu Kyi
         4) Tabare Vazquez
         5) None of these

Answer – )  Aung San Suu Kyi

Explanation: The Myanmar leader Aung San Suu Kyi who is Nobel Peace Laureate lost Freedom of Paris award. Due to her failure in issues against Myanmar’s Rohingya minority. She is the 1st person to lose the award freedom of French Capital. This decision will be finalized in December 2018 by the City Council.

9. In International ultra-running event, Who is the 1st Indian to win Bronze medal ?

         1) Ullas Narayan
         2) Suman Kumar Mishra
         3) Binay Kumar Sah
         4) Sandeep Kumar
         5) None of these

Answer – ) Ullas Narayan

Explanation: In International ultra-running event, Ullas Narayan was the 1st Indian individual medal winner by winning a bronze in 2018 IAU (International Association of Ultra Running) 24-hour Asia & Oceania Championships in Taipei.

10. Which two countries participated in Join Air Exercise-Cope India 2018 ?

         1) India – Japan
         2) Vietnam – India
         3) India – USA
         4) Russia – India
         5) None of these

Answer – ) India – USA

Explanation: Indian Air Force and US Air Force participated in Cope India 2018 4th edition in the series of bilateral joint exercises in India. This exercise is held after 8 years with last one took place in 2010. It is planned at Kalaikunda and Panagarh, air force bases from 3-14 December.