Current Affairs December 03, 2018

1. On December 1 2018, What portal for online registration of drone operators in India was announced by Suresh Prabhu, Civil Aviation Minister ?

         1) Digital Sky
         2) Digital Fly
         3) Drone Book
         4) Drone Cloud
         5) None of these

Answer – 1 ) Digital Sky

Explanation: ‘Digital Sky’ portal was announced by Suresh Prabhu, Civil Aviation Minister which is known for online registration method for drone operators in country on 1 December 2018. The owners and pilots of drones must be registered through this portal to operate. Payments for UAOP and UIN would be accepted from Bharat Kosh portal.

2. Cyril Ramaphosa, President of which country, who is expected to be chief guest of 2019 India’s Republic Day ?

        1) Senegal
        2) Morocco
        3) South Africa
        4) Ghana
        5) None of these

Answer – 3 ) South Africa

Explanation: Cyril Ramaphosa, President of South Africa will be Chief Guest of India’s Republic Day 2019. This day is also observed as 150th birth anniversary of Mahatma Gandhi. Every year the celebrations are held at Rajpath in front of President of India.

3. Based on Which theme, International Day of Persons with Disabilities 2018 was observed ?

         1) Achieving 17 Goals for the future we want
         2) Empowering persons with disabilities and ensuring inclusiveness and equality
         3) Removing barriers to create an inclusive and accessible society for all
         4) Sustainable development: The promise of technology
         5) None of these

Answer – 2 ) Empowering persons with disabilities and ensuring inclusiveness and equality

Explanation: Every year on December 3, the United Nations (IDPD) International Day of Persons with Disabilities day was observed since 1992. Theme for 2018 is “Empowering persons with disabilities and ensuring inclusiveness and equality”. The main focus is to empower persons with disabilities for sustainable and equitable, inclusive in 2030 Agenda for Sustainable Development.

4. In Tata Motors Senior Women’s National Championship 2018, Who won the 57-kg National title in Wrestling?

         1) Kavita Devi
         2) Rukshana Khan
         3) Babita Kumari
         4) Vinesh Phogat
         5) None of these

Answer – ) Vinesh Phogat

Explanation: The Tata Motors Senior National Championship, in Wrestling Category Vinesh Phogat, wrestler won 57-kilogram National title.

5. The Cambridge Dictionary declared _________ word as People’s Word of 2018.

         1) No-platforming
         2) Ecocide
         3) Nomophobia
         4) Gender gap
         5) None of these

Answer – ) Nomophobia

Explanation: The word “Nomophobia” is declared as the People’s Word of the year 2018 by UK’s Cambridge Dictionary which describes the anxiety and stress caused by being separated from your mobile. According to the votes, Nomophobia is selected over the words “ecocide”, “no-platforming”, “gender gap”.

6. In Which Bank, A.S. Rajeev was appointed as the MD and CEO ?

         1) Vijaya Bank
         2) Bank of Maharashtra
         3) Yes Bank
         4) Indian Bank
         5) None of these

Answer – ) Bank of Maharashtra

Explanation: A.S. Rajeev is appointed as MD and CEO of Bank of Maharashtra. He already worked as Executive Director of Indian Bank and also CFO of Vijaya Bank.

7. In which country the 24th meeting of CoP (Conference of Parties) will be held ?

         1) Austria
         2) China
         3) Poland
         4) USA
         5) None of these

Answer – )  Poland

Explanation: In Katowice, Poland, the 24th meeting of Conference of Parties (CoP) will be held from January 2nd to 14th 2019.

8. On November 16 2018, Which institute was awarded as the “Outstanding Case Writer award” at inaugural Case Collection Managers Meet ?

         1) ICFAI Business School
         2) Indian Business School
         3) St Xavier Institute of Management
         4) Indian Institute of Management (IIM), Kozhikode
         5) None of these

Answer – )  ICFAI Business School

Explanation: Inaugural Case Collection Managers Meet was held in Park Hyatt, Hyderabad on November 16 2018. The most populous award “Outstanding Case Writer” was given to ICFAI Business School by Mr. Richard McCracken, Director of the UK-based independent home of the case method “The Case Centre”.

9. From the following, Which Country is not a member of G-20 ?

         1) Saudi Arabia
         2) Canada
         3) Turkey
         4) Spain
         5) None of these

Answer – ) Spain

Explanation: The G20 summit comprises about 20 major countries such as Australia, Brazil, Argentina, China, The European Union, Canada, Germany, India, France, Indonesia, Japan, Italy, Mexico, Saudi Arabia, Russia, Turkey, South Korea, UK, South Africa, US. The Spain is not a part of G20 summit group.

10. The Pune International Marathon 2018 title was won by ___________

         1) Dekebe Tafa
         2) Atlawim Debebe
         3) Brionne Murielle
         4) Degefa Gezmu
         5) None of these

Answer – ) Atlawim Debebe

Explanation: Atlawim Debebe from Ethopia has won the Pune International Marathon 2018 by completing Full Marathon within 2 hours 17 mintues 17 seconds. Pascallia Chepkogei from Kenya won the title in Women’s Full Marathon within 2 hours 50 minutes 27 seconds.

11. Which country organized Asia Pacific Summit 2018 event ?

         1) India
         2) Bhutan
         3) Nepal
         4) Myanmar
         5) None of these

Answer – ) Nepal

Explanation: On 1st November 2018, the Asia Pacific Summit-2018 was organized in Kathmandu, Nepal. Theme of this year is “Addressing the Critical Challenges of Our Time: Interdependence, Mutual Prosperity, and Universal Values”.