Current Affairs December 02, 2018

1. On 30th November 2018, Which country’s parliament barred some ministers from using State funds ?

         1) Afghanistan
         2) Sri Lanka
         3) Myanmar
         4) Maldives
         5) None of these

Answer – 2 ) Sri Lanka

Explanation: On 30th November 2018, Sri Lanka’s Parliment barred minister and their staffs using state funds during a political standoff in country. After President Maithripala Sirisena in a sensitive move sacked PM Ranil Wickeremesinghe.

2. George HW Bush was the former president of which country who passed away on December 01, 2018 ?

        1) Russia
        2) France
        3) Spain
        4) United States
        5) None of these

Answer – 4 ) United States

Explanation: The former US President George HW Bush passed away at 94 on 1st December 2018 and he came to leadership during end of the Cold War as 41st President of US.

3. Where was India’s 1st Owl festival held ?

         1) Kolkata
         2) Pune
         3) Udaipur
         4) Lucknow
         5) None of these

Answer – 2 ) Pune

Explanation: From November 29, the India’s 1st owl festival was held in Pingori village, Pune. This kind of festival is observed with an aim to create awareness about owl and disprove superstitions along with it. The 2-day organised by Ela foundation to offer information about owl conservation and featuring in art forms such as paintings, pictures, posters, origami, stories, lanterns on owl.

4. Name the Bank that increased interest rates for fixed deposits which are lesser than Rs. 1 crore.

         1) Yes Bank
         2) HDFC Bank
         3) SBI Bank
         4) ICICI Bank
         5) None of these

Answer – ) SBI Bank

Explanation: The SBI (State Bank of India) revised its plan for fixed deposits interest rates on selective maturities by .05 to .10% or 5-10 basis points and hiked interest are on deposits less than Rs. 1 crore. This modifications would be done at 5th bi-monthly monetary policy review outcome on 5th December.

5. 12 day event of 43rd International Kolkata Book Fair will begin from January 30, 2019 in Kolkata. Which is the focal country for this event ?

         1) Czech Republic
         2) Guatemala
         3) Mexico
         4) Croatia
         5) None of these

Answer – ) Guatemala

Explanation: For 12 day event of 43rd International Kolkata Book Fair which will begin from January 30, 2019 in Kolkata, the Guatemala will be the focal country. This event would be inaugurated by Mamata Banerjee, West Bengal CM. More than 20 countries from Europe, America, Asia would participate in this fair. Glovanni Castillo, Ambassador of Guatemala in India would present on last day February 10.

6. Based on e-governance which Northeast Indian state signed pact with Estonian academy recently ?

         1) Nagaland
         2) Assam
         3) Mizoram
         4) Tripura
         5) None of these

Answer – ) Nagaland

Explanation: Government of Nagaland signed pact with Estonian academy to enlighten the people on e-governance models conquers the world. During the current edition of e-Naga Summit, this agreement was signed and it is 5-years of agreement with e-Governance Academy of Estonia. It aims to develop and expand scientific combination of setting up e-Governance Academy in Nagaland.

7. Which Chinese firm decided to launch its plan to offer free worldwide WIFI along with 272 satellites ?

         1) NetEase Inc
         2) LinkSure Network
         3) Baidu Inc
         4) Qihoo 360 Technology
         5) None of these

Answer – )  LinkSure Network

Explanation: LinkSure Network, a Chinese Internet Technology firm whose market is a Global Innovative Mobile Internet Company specializing in free internet access, location and content based services. LinkSure Network founded in 2013 in Shanghai who will launch its 1st satellite in 2019. They planed to launch this service to offer free worldwide WiFi service with a group of 272 satellites within 2026.

8. To whom the Blue Cross, highest award of International Shooting Sport Federation (ISSF) is given?

         1) Jitu Rai
         2) Anjali Bhagwat
         3) Rajyavardhan Singh Rathore
         4) Abhinav Bindra
         5) None of these

Answer – )  Abhinav Bindra

Explanation: The Blue Cross, highest award of International Shooting Sport Federation (ISSF) was given to the World Champion and India’s Olympic shooter Abhinav Bindra. Because of his outstanding services as Chairman of ISSF’s Athletes Committee, he was conferred with sport’s highest honour.

9. On December 1, 2018 ______ Raising Day is celebrated by BSF (Border Security Force) of India, along with Pakistan and Bangladesh.

         1) 59th
         2) 38th
         3) 54th
         4) 45th
         5) None of these

Answer – ) 54th

Explanation: The BSF (Border Security Force), celebrated its 54th Raising Day along with Pakistan and Bangladesh on 1st December 2018. The motto of BSF is “Duty Unto Death”. BSF is known as India’s 1st wall of defence started from 1965. It was held at Chhawla Camp in New Delhi.

10. Name the 1st Woman who won the Greg Norman Medal as best Australian golfer on International stage ?

         1) Sabrina James
         2) Minjee Lee
         3) Sheena Weinstein
         4) Asha Louie
         5) None of these

Answer – ) Minjee Lee

Explanation: Minjee Lee, Australian Golfer who is the 1st woman to win reowned Greg Norman Medal as best Australian golfer on international stage for her brilliant performance in 2018. She entered into the Top 10 world rank with 6th rank.