Current Affairs December 01, 2018

1. Based on which articles of constitution, President of India appoints the Chairman of UPSC ?

         1) Article 315
         2) Article 317
         3) Article 312
         4) Article 316
         5) None of these

Answer – 4 ) Article 316

Explanation: The President Ram Nath Kovind, appointed Arvind Saxena as new Chairman of UPSC based on Article 316 of the Constitution.

2. On November 27 2018, the 3rd Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) India Business Summit is held at ______________

        1) Jakarta, Indonesia
        2) Kuala Lumpur, Malaysia
        3) New Delhi, India
        4) Beijing, China
        5) None of these

Answer – 2 ) Kuala Lumpur, Malaysia

Explanation: The 3rd Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) India Business Summit was organized by ASEAN India Business Council Malaysian Chapter in Kuala Lumpur, Malaysia on November 27 2018. The Ministry of International Trade and Industries organised this summit. The events in this summit are ASEAN India Business Conference, ASEAN India Business Excellence Awards and Gala Dinner and Award ceremony.

3. Who is the 1st woman President of Georgia ?

         1) Salome Zurabishivili
         2) Janisse Ray
         3) Melissa Fay Greene
         4) Sue Monk Kidd
         5) None of these

Answer – 1 ) Salome Zurabishivili

Explanation: The 1st woman President of Georgia history is Salome Zurabishvili who is French-born Georgian Politician. She is elected based on the universal, equal and direct suffrage by secret ballot for 5 years. She will take charge as President of Georgia on December 16 2018.

4. What is the theme of World AIDS Day 2018 ?

         1) Getting to Zero
         2) Zero Discrimination
         3) Together we will end AIDS
         4) Know Your Status
         5) None of these

Answer – ) Know Your Status

Explanation: From 1988, every year the World AIDS day is observed on December 1. The theme for this year is ‘Know Your Status’. Due to HIV or AIDS, 35 million and above people are died and this day offers an opportunity for people from allover world to get together and fight against HIV. WAD celebrated its 30th anniversary in this occasion.

5. ________ country has the maximum number of cases of stunting due to malnutrition, according to Global Nutrition Report 2018.

         1) Pakistan
         2) China
         3) India
         4) Bangladesh
         5) None of these

Answer – ) India

Explanation: According to Global Nutrition Report 2018, India has maximum number of cases such as around 1/3 of world’s total cases. In allover world 150.8 million stunted children and 50.5 ‘wasted’ i.e who don’t have enough weight, while same time in India its 46 million and 25.5 million respectively children were affected.

6. On November 22 2018, Indian Government has launched ‘Bhasha Sangam’, a beginning to introduce school students to different Indian languages. How many languages are included by government ?

         1) 26
         2) 18
         3) 22
         4) 25
         5) None of these

Answer – ) 22

Explanation: Indian Government launched a ‘Bhasha Sangam’, a distinct beginning to introduce school students to about 22 Indian languages, on November 22 2018. Bhasha Sangam continues up to December 21 2018 and it is launched under Ek Bharat Shreshtha Bharat. According to Schedule VIII of Indian Constitution 22 languages are listed. Through this programme, the educational institutions and schools offer multilingual exposure for students.

7. At 38th 2018 IITF Delhi, Which state is declared as the best state ?

         1) Himachal Pradesh
         2) West Bengal
         3) Jammu Kashmir
         4) Uttrakhand
         5) None of these

Answer – )  Uttrakhand

Explanation: In 38th IITF (India International Trade Fair) Delhi, Uttarakhand state is considered as Best State. It because they displayed the reconstruction work performed at Kedarnath in recent months and steps taken by the government to encourage tourism and then promoting their products such as organic honey. At same time, Himachal pradesh pavilion is also awarded for displaying traditional products manufactured by the rural entrepreneurs.

8. Where did 19th Hornbill Festival was held and which is inaugurated by Home Minister Rajnath Singh ?

         1) Rajasthan
         2) Meghalaya
         3) Manipur
         4) Nagaland
         5) None of these

Answer – )  Nagaland

Explanation: The 19th Hornbill Festival was inaugurated by Rajnath Singh, Home Minister in Nagaland at 55th Nagaland Statehood Day. The aim of this festival is to showcase the culture and traditions of Nagaland. Nagaland attained its statehood in 1963 and declared as 16th state of Indian Union.

9. Where was South Asia Youth Peace Conference 2018 is held ?

         1) Delhi
         2) Dhaka
         3) Kathmandu
         4) Seoul
         5) None of these

Answer – ) Delhi

Explanation: This Conference would be held at Gandhi Darshan, Rajghat, Delhi. ‘South Asia Regional Youth Peace Conference’ a 3-day is organised by Gandhi Smriti and Darshan Samiti (GSDS) under Ministry of Culture, Indian Government with partnership of UNESCO-MGIEP and combines together to empower Peace from 28-30th November 2018.

10. Which state got the permission for Makedatu project on river Cauvery for Rs.5912 by (CWC) Central Water Commission ?

         1) Maharashtra
         2) Tamil Nadu
         3) Karnataka
         4) Andhra Pradesh
         5) None of these

Answer – ) Karnataka

Explanation: The CWC (Central Water Commission) gave permission for Karnataka state’s Makedatu project on river Cauvery on November 26 2018. The permission is given under a condition that Karnataka should give required water for Tamil Nadu as per Supreme Court order. They asked Karnataka government to formulate brief project report and this is a Rs.5912 crore project and it reduce the water problems of Bengaluru and Ramanagara.